De stad New York – stadsdelen en dingen te doen

De stad New York is een van de grootste steden ter wereld, met 8,8 miljoen inwoners staat het in de top 20. De stad wordt ook wel the big Apple genoemd, of the city that never sleeps. De laatste komt doordat het in New York altijd zo druk is met auto’s en mensen. De stad is in 1524 door de westerse wereld ontdekt door een Fransman maar pas echt ontdekt in 1609 door een Brit die in opdracht van de VOC vaarde; Henry Hudson. Naar hem is dan ook de rivier bij New York vernoemd. Hij zorgde er met zijn bevindingen voor dat er meer Nederlandse handelsschepen die kant op vaarden. Er was namelijk al een handel in bont en pels en dat was erg lucratief.

Geschiedenis

Na een eerste groep protestantse Waalse families als kolonisten kwamen er nog meer pelgrims naar het gebied toe. In 1624 werd het gebied Nieuw-Nederland genoemd. De nederzetting op de plek van het huidige New York werd later nieuw-Amsterdam genoemd. In het jaar 1664 veroverden de Engelsen de stad, die steeds groter werd. Na een korte Nederlandse periode van een jaar werd het bij de vrede van Westminster in 1674 weer Brits, in ruil voor Suriname. De stad Nieuw Amsterdam werd de stad New York en dat bleef het, totdat het in 1783 Amerikaans werd.

Vijf stadsdelen

De stad New York is ingedeeld in vijf boroughs oftewel districten in de stad. Dit zijn hele bekende namen zoals the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Alle vijf zijn het zeer dichtbevolkte gebieden. De vijf stadsdelen hebben allemaal hun eigen eigenschappen. De stadsdelen zelf zijn weer onderverdeeld in wijken zoals China Town of SoHo (south of Houston street).

In the Bronx wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. Het is het noordelijkste stadsdeel, thuisbasis van misschien wel de bekendste honkbalclub ter wereld: de New York Yankees. De volkswijk is de plek waar rap en hiphop zijn geboren. In de jaren 70 en 80 was het een heel armoedige wijk, tegenwoordig is het een stuk beter gesteld met de wijk.

Brooklyn is het stadsdeel met de meeste inwoners. Het zijn er ruim 2,5 miljoen. Tot het jaar 1898 hoorde het niet eens bij New York, het was een stad op zichzelf met een lange kustlijn met stranden. Coney Island is onderdeel van Brooklyn. Het stadsdeel heeft eigenlijk een Nederlandse naam, Breukelen. Overigens komt Coney Island van Conyne Eylandt als in: konijneneiland.

Manhattan is waar iedereen New York van kent. Met het beroemde Central Park, is het het dichtstbevolkte stadsdeel van New York. Er wonen ruim 1,6 miljoen mensen. Manhattan is het financiële centrum van niet alleen New York maar van heel Amerika, met Wall Street als onderdeel daarvan. Het Broadway theater ligt ook in Manhattan. Het noordelijkste deel van Manhattan heet Harlem en heeft dan weer een Nederlandse link. Hier rondlopen geeft je het echte New York-gevoel, vanwege de hoge gebouwen. De high line lopen is een aanrader!

Queens is het meest diverse stadsdeel. Met een inwoneraantal van ruim 2,2 miljoen is het een verzameling dorpjes die zijn gesticht door Nederlanders. Deze vijf dorpjes zijn hernoemd in de tijd dat het gebied overging naar de Engelsen maar hebben nog steeds een Nederlandse link namelijk Flushing (Vlissingen), Hepstead (Heemstede), Jamaica (Rustdorp) en Newtown (Middelburgh). In 1898 werden de dorpjes opgeheven en werd het onderdeel van New York. Er zijn twee luchthavens in Queens, namelijk LaGuardia Airport en New York JFK Airport.

Staten Island heeft ongeveer een half miljoen inwoners en heeft weinig politieke macht in New York (3 van de 51 zetels in het gemeentebestuur). Tot 1975 heette het stadsdeel nog Richmond, het was dus niet eens onderdeel van de stad New York. Het is verbonden met Manhattan middels de Staten Island ferry, ook een erg leuke activiteit als je in New York bent. De naam staten Island komt van Henry Hudson, een ontdekkingsreiziger in 1609. Hij noemde het Staaten Eylandt, naar het Nederlandse parlement de Staten-Generaal.

Must-do’s!